top of page

ЗЪБНИ ИМПЛАНТИ

Updated: Feb 28, 2021

НАЙ-ВАЖНОТО ПЛЮС ПРЕДИМСТВАТА ИМ ПРЕД ЗЪБЕН МОСТ ИЛИ ПРОТЕЗА



От статията ще научите:

  • Какво представлява зъбният имплант

  • Какво ще получите с поставянето на зъбни импланти

  • Защо трябва да потърсите дентална помощ максимално бързо след загуба на зъб

  • Кога поставянето на зъбни импланти е подходящо решение

  • Защо зъбните импланти са по-добрата алтернатива спрямо подвижните протези или мостови конструкции

  • Колко време продължава лечението със зъбни импланти

  • Как преминава лечението с импланти в дентално студио VD Dent

  • С какво може да се храните след поставянето на зъбни импланти

  • Как да поддържате и да се радвате дълго време на здрава и красива усмивка след поставяне на зъбни импланти

  • Каква е цената на зъбните импланти




Представете си, че пукате гума на колата си. Трябва да я смените. Кое би било по-добре? Да се опитате да залепите старата или да купите нова? Безспорно решението за нова гума би било по-разумно, с гаранция за качество и сигурност, докато залепването на вече спуканата гума (ако въобще е възможно) ще бъде временно, без обещание за издържливост във времето.

Сега си представете, че губите естествен зъб. За да може отново да се усмихвате широко, да се храните с удоволствие и да общувате свободно, решението за поставяне на зъбен имплант на мястото на загубения зъб (или зъби), е аналогично с това при гумата на колата.


Какво представлява зъбният имплант?

Ако се опитаме да опишем зъбния имплант на разбираем език, то той е най-съвременният дентален продукт, който да ви върне усмивката на лицето, да ви подмлади, възвърне самочувствието и да ви накара да харесвате себе си ден след ден, години наред!

В същността си зъбният имплант е изкуствен корен, който замества този на изгубен естествен зъб (или зъби). Имплантът е малък „винт“ (най-често изработен от титан), върху който се поставя корона или мост, за да се възстановят един или повече липсващи зъби.



Какво ще получите с поставянето на зъбни импланти?

Зъбните импланти ви карат да се чувствате добре като връщат красотата, комфорта и функцията на вашата усмивка.

  • Наслаждавате се на пълноценно хранене;

  • Общувате свободно без смущения в говора;

  • Забравяте да прикривате усмивката си с ръка;

  • Усмихвате се широко и с гордо вдигната глава без да присвивате устни;

  • Подмладявате се – зъбните импланти подобряват формата на лицето, тъй като при липсващи зъби се нарушават лицевите контури, устните губят своята естествена опора, което често води до влошаване на естетиката и визията на лицето;

  • Връщате си удоволствието от целувките.



Колкото по-скоро потърсите дентален специалист за лечение с импланти след загубата на зъб, толкова по-добре

След изваждане на зъб, костта около него започва да се резорбира (стопява). Продължителната липса на зъб (или зъби) в даден участък води до атрофия и последвана загуба на костен обем. Затова, колкото по-бързо се предприеме лечение с импланти след загуба на даден зъб, толкова по-добре.

Могат да се постигнат трайни и стабилни резултати дори при недостатъчен костен обем.

  • В тези случаи се извършва костна аугментация (костно заместване) – хирургична манипулация за поставяне на допълнително количество кост или заместващ материал в някоя от челюстите.

  • Поради близкото разположение на горно челюстния синус, понякога количеството кост в областта на горните кътници е недостатъчно за поставяне на имплант. В тези случаи е необходимо да се направи оперативна интервенция синус лифт. Чрез нея се подвига пода на синуса и освободеното пространство се запълва с подходящ костен материал. След оздравителен период от 6-9 месеца, мястото е готово за поставяне на имплант.

  • Лечението с дентални импланти постига желания резултат в 94-96% от случаите, което го превръща в една от най-успешните процедури, след което си възвръщате 100% от удоволствията от живота и се усмихвате без притеснения.



Кога поставянето на зъбни импланти е подходящо решение?

Имплантологичното лечение е приложимо при всички пациенти, които имат загуба на естествен зъб или зъби, или цялостно обеззъбени челюсти.

Случаите, в които поставянето на зъбни импланти не е препоръчително са:

  • Неконтролиран диабет;

  • Проведена лъчетерапия в лицево-челюстната област;

  • Пациенти наскоро преминали през инфаркт или инсулт;

  • Прием на бифосфонати (използват се за лечение на остеопороза - чупливост на костите както и костни проблеми при пациенти с рак).


Защо зъбните импланти са по-добрата алтернатива спрямо подвижните протези или класическите мостови конструкции?

Подвижните протези дълги години бяха единствена алтернатива за пациенти, които са загубили напълно или в голяма степен зъбите си.

Ето кои са предимствата на имплантите пред класическите подвижни протези, за чиито недостатъци рядко се говори.



Защо надимплантното протезиране е инвестиция, която си заслужа спрямо подвижните протези?

  • Драстично подобрява дъвкателната сила на зъбите, като така се наслаждавате на 100% на храната

  • Няма подвижност, следователно забравяте за лепилото за протези, усещането, че зъбите ви мърдат докато говорите или се храните.

  • Позволява да поддържате орална хигиена както всеки човек с естествени зъби - не се налага да сваляте протезата за да я почиствате.

  • Кара ви да се чувствате по-млади. Често хората с традиционни протези губят самочувствие и се усещат възрастни заради подвижните зъби, които им пречат да живеят пълноценно.

  • Зъбните импланти запазват вида на съзъбието максимално близо до естествения му вид, както като усещане за вас, така и визуално при общуване.

  • Говорът ви не се нарушава.

Класическите мостови конструкции от своя страна се използват, когато човек е загубил един или няколко зъба. Тогава, използвайки естествените зъби в близост до липсващите, се изгражда мост, който да върне естетиката и функциалността на пациента.


Защо постоянните надимплантни конструкции са по-добро решение в сравнение със зъбния мост?

  • Лечението е по-щадящо, тъй като не се налага драстично изпиляване на съседни напълно здрави зъби.

  • Надимплантните конструкции са дългосрочна инвестиция в здраве и естетика докато класическият зъбен мост се нуждае от подмяна на 7-9 години.

  • Съседните зъби не се натоварват допълнително при дъвкателна функция.

  • Възможност за поддържане на добра орална хигиена.

  • Запазване на вида на съзъбието максимално близо до естествения.



Продължителност на лечението със зъбни импланти

Хубавите неща стават бавно, но подобряват качеството на живот трайно. Имплантологичното лечение е деликатна процедура с резултати, оставащи за цял живот.

Преди да се изработи постоянната надимплантна конструкция е необходимо време от 2-6 месеца в рамките, на които имплантът се интегрира в костта.


Имплантите, задържащи постоянната надимплантна конструкция са доказали във времето, че спомагат да се възстанови до 100% от способността за дъвчене. Същевременно подобряват стабилността и функцията на зъбите.




Няма да си тръгнете от дентално студио VD Dent без временни зъби до поставянето на зъбните импланти и надимплантни конструкции.

Процедурата на поставяне на импланти и последваща постоянна конструкция в устата е процес, който отнема различна продължителност в зависимост от конкретната нужда на пациента.

Във всеки един случай нашите пациенти си тръгват от денталното студио с временни зъби. Изработва се временна микропротеза или временна конструкция от гласфибро влакна (високо ефективен метод, който позволява възстановяване на естетиката и функцията в устната кухина в рамките на едно посещение).


С какво мога да се храня след поставянето на зъбни импланти?

След поставянето на импланти във VD Dent съветваме да минат поне 2 часа преди да започнете да се храните отново. Добре е храната да бъде мека, лесна за сдъвкване, както и да избягвате много топлите храни. На пациентите пушачи препоръчваме поне 6 часа след хирургичната намеса да не пушат.



Как да поддържате и да се радвате дълго време на здрава и красива усмивка след поставяне на зъбни импланти?

Грижата за зъбния имплант е като за естествен зъб. Добрата хигиена около импланта гарантира дълготрайния му живот. Ежедневната хигиена включва четкане на зъбите 2 пъти дневно, почистване с конец за зъби, жабурене с вода за уста. Препоръчваме да използвате орални зъбни душове за допълнително почистване. За стабилността на вашите зъбни импланти много важна част от поддръжката са редовни визити при денталния ви лекар, както и правилната захапка, на която във VD Dent обръщаме специално внимание.

За да гарантирате дълъг живот на зъбните импланти и да се радвате на красива и здрава усмивка, посещавайте 2 пъти годишно денталния си лекар и спазвайте безупречна орална хигиена.



Каква е цената на зъбните импланти?

На въпросът за цената на зъбните импланти не може да се даде еднозначен отговор, тъй като в дентално студио VD Dent изготвяме строго индивидуален план на лечение, съобразен със спецификите на конкретния случай, високите стандарти за качество на медицинската грижа и обслужването, които сме възприели в работата си.



bottom of page