top of page

За усмивките, които помагат, и стреса, който разболява

Д-р ВЕСЕЛА ДЖОНЕВА в интервю за списание ELLE България


Никой не е толкова богат, че да може да живее без усмивка, казват италианците. А почти винаги усмивката е породена от друга усмивка – тази, с която ни по-среща д-р Весела Джонева, една от най-обаятелните зъболекарки в София. Завършила е ФДМ към Медицинския университет София (МУ) през 1992 г., има над 25 години професионален опит като дентален лекар, не спира да специализира в областта на дентална-та естетика и ортодонтията, член е на Българското ортодонтско общество, Българския институт по лингвална ортодонтия и Българската академия по дентална козметика. А сред пациентите са голяма част от артистичния елит не само заради професионалния опит, но най-вече заради усмивките и приятелското отношение, с което по-среща всеки – неща, които се научихме да ценим през последните месеци.

Лекарите са героите на днешното време. Всеки ден на живо или по новините виждаме лицата им с белези от маски, с торбички от недоспиване, с очи, капнали от умора… Малко хора обаче си дават сметка, че дори лекарите на първа линия са далеч по-защитени от зъболекарите, които са буквално „в устата на вируса“. Страхувате ли се?

Не мога да кажа, че се страхувам, въпреки че това е най-естественото чувство в случай на опасност. Тъй като ние, лекарите и зъболекарите, сме свикнали да сме винаги „в окото на бурята“, по-скоро правим всичко възможно и необходимо, за да се предпазваме – и нас самите, и нашите пациенти. По принцип превенцията е най-добрата форма на лечение!


Колко често на зъболекарския стол сяда човек, за когото после разбирате, че е с коронавирус?

През последните месеци имаше доста такива случаи, които малко след като са били при нас, се оказаха контактни или болни от ковид. Но както казах, това е да си на първа линия – поемаш всички рискове. Има една хубава поговорка: който го е страх от мечки, не ходи в гората. Ковид нито е първият, нито ще е последният вирус в практиката ни, така че трябва да сме подготвени и да реагираме адекватно.


Според всички анализи зъболекарите са най-рисковата професия. Как се опазихте от коронавирус до този момент?

Да, така е заради аерозолите, които се отделят докато работим и заради близкия ни контакт с устата на пациенти-те. Именно поради тези причини сме осигурили постоянен обмен на въздуха, бактерицидни лампи, пречистватели и работното ни облекло е специално и за еднократна употреба.

При нас по принцип има много строг протокол за дезинфекция и стерилизация, така че това, което сме добавили, е специалната изтривалка на входа, диспенсърите с дезинфектант, разделянето на пациентите в две чакални, за да няма никак-во струпване, като след всеки пациент кабинетите основно се почистват и дезинфекцират. Всички в клиниката – и екипът, и пациентите са с маски. Правим всичко необходимо, за да минимизираме риска.


Колкото и да ни е трудно, на каквито и изпитания да сме подложени, винаги трябва да намерим повод да се усмихнем.

Ако сега можехте да се върнете назад във времето, бихте ли сменила професията си с по-спокойна и безопасна?

Не мога да си представя да правя нещо различно. Много си обичам работата и може би и пациентите усещат тази моя страст във всичко, което правя, затова ми се доверяват и имам такава истинска връзка с тях.


Вашата професия се грижи за усмивките на хората, които напоследък липсват. Като човек, а не като зъболекар какъв съвет бихте дали на хората, за да върнете усмивките им?

Аз много вярвам в закона за привличането. Колкото повече се усмихвате, толкова повече поводи за усмивки ще имате! Един ведър и усмихнат човек привлича други такива като него, а и се възприема по съвсем различен начин. Затова си мисля, че колкото и да ни е трудно, на каквито и изпитания да сме подложени, винаги трябва да намерим повод да се усмихнем, дори и на най-малките неща.


Покрай ковид май се научихме да ценим здравето си повече. Според вас българинът изгради ли си „здравна култура“?

Не бих казала... Вижте как хората си носят маските, как спазват дистанция, колко са дисциплинирани по отношение на правилата, които наложиха. Не искам да коментирам и това с какви маски ходят и доколко те предпазват... Трудно се изгражда здравна култура на хора, които нямат респект от закони, правила и дори елементарни норми на поведение в такива ситуации.


Коронавирусът оказва ли влияние на зъбите?

Вирусите като цяло оказват влияние най-вече върху общото състояние на организма и отделните му системи, така че косвено оказва влияние и на ситуацията в устната кухина. Компрометираният имунитет създава възможност за поява на лигавични заболявания и други, по-сериозни възпалителни процеси.


Сигурна съм, че всеки втори пациент ви споделя не само проблема си със зъбите, но и тревогите си за ковид. Какви съвети давате на хората, за да ги успокоите?

Най-вече да не се страхуват толкова. Страхът разболява, затова е по-добре човек да вземе адекватни мерки, за да се предпази, а не да стои в безтегловност и да се страхува. Грижата за неразболяването е грижа на всеки един от нас, сам за себе си. Как живее, спортува ли, с какво се храни, дори как диша – всичко има значение, но най-вече психиката на човек.


Сега много от нас са хоум офис и спестяват време от пътуване, което могат да използват за здравето си. Дайте ни няколко съвета, с които да се грижим по-добре за зъбите си?

На първо място, добрата поддръжка и хигиена вкъщи. Оказва се, че много малко хора знаят как правилно да си мият зъбите, че не е важна само четката, а трябва да се използват и междузъбни конци, интердентални четки, зъбен душ. И не на последно място, минимум два пъти в годината да се прави професионално почистване от дентален лекар. Това е първата и най-важна грижа. Друга възможност в тази ситуация е за хората с не добре подредени зъби. Да използват момента и докато са вкъщи да направят нещо ценно и полезно за новата си блестяща усмивка. Сега е времето за новата „невидима“ ортодонтия, а именно подреждане на зъбите не с брекети, а с прозрачни снемаеми алайнери.




bottom of page