top of page

ВАЖНО ЛИ Е ПОЧИСТВАНЕТО НА ЗЪБИТЕ С КОНЕЦ?

Updated: Feb 28, 2021



Всички световни зъболекарски асоциации препоръчват използването ежедневно на конец за почистване на междузъбните пространства. Със стандартните средства, като четка за зъби или вода за уста, тези повърхности остават непочистени. Това е предпоставка за задържането на плака и хранителни остатъци, които са в основата на появата на зъбния кариес и възпалителните заболявания в устната кухина.


Когато плаката не се премахва добре, тя се втвърдява и след време се превръща в твърда субстанция - така наречения зъбен камък, който е в основата на пародонталните заболявания. Веднъж образуван, зъбният камък може да бъде отстранен единствено от вашия зъболекар.



Кога да използваме конец - преди или след четката за зъби?

Най-важното нещо при почистването на междузъбните пространства е просто да го правите! Стига да е качествено, няма значение кога. Изберете удобно време от деня и отделете няколко минути за вашето дентално здраве. Щом си създадете този нов полезен навик, почистването няма да ви представлява неудобство.




Не забравяйте! Децата също трябва да използват конец за зъби. При тях опасността от развитие на кариеси по зъбните повърхности е още по-голяма. Причината за това е структурата и анатомията на млечните зъби.

Имайте предвид, че почистването с конец не трябва да бъде болезнено или да причинява кървене. За правилния начин за използване на конец за зъби, може да се обърнете към вашия зъболекар.





bottom of page