top of page

БРУКСИЗЪМ И БРУКСОМАНИЯ

Updated: Feb 28, 2021

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ СКЪРЦАНЕТО И СТИСКАНЕТО НА ЗЪБИ


От статията ще научите:

  • Симптоми на бруксизъм и бруксомания

  • Каква е разликата между бруксизъм и бруксомания

  • Причини за появата на бруксизъм и бруксомания

  • До какви изменения и заболявания на зъбите и захапката водят бруксизмът и бруксоманията

  • Какво е лечението при бруксизъм или бруксомания



Ако една врата скърца, винаги може да се смаже с подходящ продукт и да продължи да работи безпроблемно. При нас хората, обаче, не съществува продукт или консуматив, с който да забавим или предотвратим износването на зъбите си, а скърцането и стискането водят именно до това.


Човешкият череп е много сложно устроен и перфектно проектиран. Челюстите са създадени така, че да извършват десетки хиляди движения на ден. Когато обаче тези движения са неправилни, зъбите се „износват“ много по-бързо, отколкото е нормално.




Симптоми на бруксизъм и бруксомания

Ако наблюдавате един от следните симптоми, съветваме ви да се обърнете към стоматолог възможно най-скоро, тъй като е много вероятно да страдате от бруксизъм или бруксомания:


  • болка в двете челюсти, особено сутрин или при хранене

  • пукане на челюстните стави

  • щракане на челюстните стави

  • скованост на челюстта

  • промяна в захапката ви

  • изтриване на зъбния емайл

  • умора и дискомфорт в долната челюст и съзъбието

  • кървене на венците

  • намаляване на слуха или болка в ушите


Каква е разликата между бруксизъм и бруксомания


Най-честите причини за поява на парафункция (вреден навик на нервно-рефлекторна двигателна реакция на лицево-челюстните мускули) са стресът, тревожността, умствената умора, натрупаните негативни емоции и преживявания.


Бруксизъм е несъзнателно и неволево действие, парафункционална реакция на скърцане със зъби. Получава се при хоризонтални - предно-задни и странични плъзгателни движения на долната челюст, под въздействието на напрегнати дъвкателни мускули. Зъбите и зъбните редици са силно притиснати и при плъзгателно движение дъвкателните им повърхности се трият и издават звук, т. нар. скърцане със зъби.

Бруксизмът е често срещано оплакване: между 8% и 31% от хората страдат от него поне веднъж в живота си. По-леките му форми могат да се дължат на временна нервност или преумора, които преминават бързо и не оставят трайни последствия.




Бруксомания също е несъзнантелен и неволеви акт, парафункционална реакция на стискане на зъбите в статично положение, без движение в долната челюст.


Най-честите изменения при бруксизъм и/или бруксомания са:

  • изтриване и заглаждане на дъвкателния релеф на зъбите

  • повишена чувствителност

  • странични (шиечни) изтривания на дъвкателните зъби

  • намалена височина на захапката и дъвкателната равнина.


И бруксизмът, и бруксоманията са състояния, които мога да се проявяват, както през деня, така и през нощта.


Причини за появата на бруксизъм и бруксомания


Както споменахме по-горе, най-често срещаните причини за появата на вредни навици, водещи до бруксизъм или бруксомания, са свързани с емоционалното и психологическо състояние на човека.


На първо място като причина за появата на бруксизъм или бруксомания е стресът.

Нивата на стрес в последните години нарастна значително и стресът се превърна в ежедневен спътник за мнозина. Това е една от основните причини все повече хора да страдат от бруксизъм или бруксомания. Когато организмът е подложен на стрес, той търси начини да се освободи от натрупаното напрежение. Триенето и скърцането със зъби, както и стискането им, са част от начините, по които организмът ни реагира. Често хората, които страдат от бруксизъм или бруксомания дори не обръщат внимание на знаците на тялото, докато някой страничен човек не ги забележи или не започнат да изпитват болка.


Друг фактор, който „отключва“ бруксизмът и бруксоманията е тревогата.

Когато преживяваме загуба на близък човек, сменим си работното място или отношенията ни с някой важен за нас човек се влошат, тялото реагира за да се справи с голямото количество тревожност. И често тази реакция може да бъде именно триене или скърцане със зъби, тоест бруксизъм.


Без значение дали сте в сесия в университета, сключвате много важна за успеха на компанията сделка или сте майка, претоварена от задачи покрай грижата за семейството, умствената умора е друг ключов фактор, който може да увеличи риска от поява на бруксизъм или бруксомания.


Ако сте възпитани да не споделяте открито и на висок глас как се чувствате, интровертни сте, живеете под напрежение и постоянно съмнение дали постъпвате правилно, натрупаните негативни емоции са още един фактор за появата на бруксизъм или бруксомания.


Поради всички изброени по-горе фактори, влияещи на бруксизма и бруксоманията, след поставянето на диагноза от дентален лекар, се препоръчва успоредно на лечението и работа с психолог или лечение с невролог, както и практикуване на йога, медитация или други разтоварващи занимания.


Редица проблеми в самата устна кухина могат също да предизвикат стискане на зъбите – неудобни пломби или корони, неправилно подредени зъби.


До какви изменения и заболявания на зъбите и захапката водят бруксизмът и бруксоманията


Най-често се наблюдават изменения и поражения на твърдите зъбни тъкани – изтриване на зъбите (зъбна атриция и абразия). Изтриването е в различна степен спрямо етапа на развитие на бруксизма или бруксоманията. С времето се наблюдава и понижаване на височината на захапката, което води до нарушения в ставата, която свързва долната и горната челюст (темпоромандибуларна става). Тези изменения се отразяват на дъвкателните мускули и процеса на преглъщане.

В зависимост от стадия на бруксизма и бруксоманията се наблюдават и поражения на пародонта (зъбодържащия апарат, включващ периодонциум, околозъбна кост и венец). Пораженията се изразяват в отдръпване на венеца (рецесии) и загуба на кост. В последствие е възможно зъбите да станат в различна степен подвижни или да бъдат загубени.



Какво е лечението при бруксизъм или бруксомания


Лечението е насочено към първопричината за появата на заболяването, макар често да е трудно да се установи коя е тя, особено когато има повече от една възможна.


  • Ако има зъби, нуждаещи се от лечение, то приоритетно се провежда тяхното.

  • При проблемна захапка или криви зъби, те трябва да бъдат коригирани ортодонтски.

  • Контактите между горните и долните зъби трябва да са равномерни при всички зъби, за да може дъвкателното налягане да се разпределя равномерно.

  • При поява на силна чувствителност и нарушения в дъвкателната функция се налага и възстановяване на изтритите зъби.

  • При по-тежки случаи се поставя ботокс в един от дъвкателните мускули на долната челюст.

  • Ако основната причина са стресови състояния, то трябва да бъдат предприети мерки за тяхното преодоляване.


Най-разпространеният метод за лечение е изработването на силиконова шина, с която пациентът спи през нощта. Тя предпазва зъбите от допълнително изтриване и цели промяна на мускулния тонус.



Комбинирането на шината с техники за намаляване на стреса като медитация и йога също има положително влияние и дава резултат. Възможно е да се предпишат и така наречените миорелаксанти - медикаменти, които отпускат мускулатурата, а при тежки случаи и да се комбинират с леки успокоителни.


Важно е да се запомни, че без лечение симптомите на бруксизъм и бруксомания се задълбочават и оплакванията се засилват с времето. В резултат от понижената височина на захапката и изтриването на зъбите обикновено се стига до трайни увреждания на долночелюстната става и нарушения в дъвкателната функция.

bottom of page