top of page

КАКВО Е ПАРОДОНТИТ / лечение и превенция, част 2

Updated: Mar 9, 2022

Продължалваме темата за най-разпространеното заболяване на венците и зъбите - пародонтит, с д-р Деница Георгиева, лекар по дентална медицина от студио VD Dent.


КАКВИ СА ЕТАПИТЕ НА ЛЕЧЕНИЕ?

Лечението на пародонтит и изходът от него зависят от тежестта на заболяването, както и настъпилите вече изменения. Д-р Георгиева подчертава, че съдействието на пациента е от ключово значение за лечебния процес. Целта е да се спре прогресирането на заболяването.

За постигане на успешно лечение пациентът преминава през няколко основни етапа.

Първият етап се нарича инициална или противовъзпалителна терапия. Тя включва няколко посещения за почистване на натрупаната зъбнаплака и образувалия се зъбен камък над и под венечния ръб, както и полиране на цялото съзъбие.

В дентално студио VD Dent почистването на зъбен камък се извършва с ултразвуков апарат, а полирането с air flow – водно-въздушна струя и специализиран препарат. Чрез тази напълно безболезнена процедура се достига до естествения цвят на зъбите без никакво увреждане на емайла. Зъбите стават гладки, чисти и идеално полирани като се отстраняват и малки зъбни петънца, предизвикани от кафе, чай, вино.



Тъй като микроорганизмите от зъбната плака са причинител на пародонталното заболяване, тяхното ежедневно и правилно отстраняване от страна на пациента е неизменна част от лечебния процес.

Основната цел на екипа на VD Dent е да мотивира и обучи своите пациенти, как правилно да почистват зъбите си. Успехът на лечението зависи именно от това. След като лекуващият ви лекар ви прегледа, той ще ви препоръча най-подходящата за вас четка за зъби, ще ви покаже специален метод за четкане, както и ще ви запознае с подходящите допълнителни орално-хигиенни средства (вода за уста, конци, интердентални четки, зъбен душ и др.)


След като лекуващият ви стоматолог се увери, че почиствате добре зъбите си вкъщи, се преминава към втория етап на лечение - измерване на дълбочината на джобовете. Тези, които са по-дълбоки от 3 мм, подлежат на дълбок кюретаж. Това е процедура, с която се премахва инфектираната тъкан и се обработва кореновата повърхност на зъба, която е била в съседство с пародонталния джоб. Целта е да се постигне оздравителен процес в мекитетъкани. В дентално студио VD Dent процедурата се извършва на квадранти, под местна анестезия (локално обезболяване на мястото), като се използват ръчни пародонтални кюрети.


Успоредно с премахването на зъбната плака и зъбния камък се пристъпва към трети етап по време, на който трябва да се отстранят локалните фактори, които затрудняват пациента в ежедневното почистване. Това включва лечение на кариеси, подмяна на неточни обтурации (пломби) и коронки с ръбове, които дразнят пародонта. Добре би било и пациентите с неправилна подредба на зъбите и проблеми със захапката да проведат ортодонтско лечение, с което да коригират тези проблеми.


След завършването на инициалната терапия (след 6 – 12 седмици), лекуващият стоматолог прави преоценка - контролна проверка на успеха от пародонталното лечение. Когато устната кухина е санирана (оздравяла), чиста и без признаци на възпаление, може да се пристъпи към някоя от следващите фази на лечение – корективна или поддържаща терапия.

Корективната фаза основно включва пародонтална хирургия, която е свързана с възстановяване нивото на венеца и костозаместване в областите с костна деструкция (патологично състояние, при което се наблюдава разрушаване на костното вещество).

Тъй като пародонтитът е заболяване с прогресиращ и рецидивиращ характер, основна част от лечението е поддържащата терапия, която трябва да бъде стриктно спазвана и практически продължава завинаги. Тя включва клинично почистване през точно определени от денталния лекар интервали от време (най- често на 3-4 месеца).

Необходими са редовни посещения за преглед и изследвания, за да се следи има ли развитие на заболяването или е постигнато спиране на процеса. По време на тези визити се следи и нивото на лична орална хигиена на пациента.


КАК ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ НА ПОЯВАТА НА ПАРОДОНТИТ?

Добрата новина е, че възпалението на венците и пародонтита са състояния, които са лечими и предотвратими. Според д-р Георгиева най-важното нещо, е да се стараете да поддържате перфектна устна хигиена – по този начин може да почиствате бактериите, които предизвикват възпаление.



Основните елементи за добра орална хигиена са:

- Миене на зъбите с правилни движения 2 пъти на ден с помощта на паста и четка за зъби с подходящ размер и твърдост на косъма; - Почистване на междузъбното пространство, където четката трудно може да достигне – за целта можете да използвате конец за зъби или специална интердентална четка с подходящ размер; - Употребата на антибактериална вода за уста – тя ще ограничи размножаването на бактериите в устната кухина и ще успокои възпалението.


Разбира се, колкото и да се стараем, винаги има зони, които са труднодостъпни, поради което трябва да посещаваме своя зъболекар на профилактични прегледи.

Д-р Георгиева препоръчва интервалът за почистване на зъбен камък да бъде веднъж на 6 месеца като при пациенти с установен пародонтит - по-често, веднъж на 3 месеца.


Пародонтитът е коварно заболяване, от което никой не е застрахован. Затова не е необходимо да чакаме симптомите да се появят, за да започнем да се грижим по-добре за зъбите и венците си.




bottom of page