top of page

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

gray background-2.png
 • Как мога да направя online консултация?
  Не пропускайте възможността да запишете своя час за безплатна #ONLINE #консултация със специалистите в нашия екип! Д-р Весела Джонева, сертифициранPlatinum Provider на #Invisalign® в #България, е на ваше разположение за съвети и препоръки за ортодонтско лечение и създаването на мечтаната #усмивка! Научете всичко за бързото и безболезнено ортодонтско лечение с прозрачните #алайнери на системата Invisalign ® Разберете какви са безспорните предимства на Invisalign® First - ортодонтското лeчeние с алайнери за най-малките пациенти (от 6 до 10 годишна възраст) Попитайте какво е Digital Smile Design (DSD) и как идеалната за вас усмивка ще бъде проектирана още със старта на лечението ви И как приложението My Invisalign App ще направи лечението още по-ефективно и забавно!. Запишете още сега своя час за безплатна ортодонтска консултация по Skype или Zoom на 0888235635, или чрез лично съобщение.
 • Избелване
  Коя възраст е подходяща? Избелването е подходящо за всяка възраст над 15 год. Какви са контраиндикациите при избелване? Не се препоръчва при хора с нелекувани кариеси,тъй като може да ги усложни,както и при бременнни,поради риск от свръхчувствителност. Какви инструкции трябва да се спазват след избелване? Не е желателно да се приемат храни и напитки с оцветяващи агенти (напр. кафе, червено вино, червено цвекло, шоколад, натурални сокове с оцветители, черен чай и др.) в продължение на една седмица. Препоръчително е да се избягва тютюнопушенето и употребата на води за уста, съдържащи хлорхексидин. Болезнена ли е процедурата и възможно ли е да се появи чувстителност в последстиве? Процедурата е безболезнена, но не е изключено да се появи лека чувстителност след това с продължителност от няколко дни до една седмица. Кои тъкани се поддават на избелване? На избелване се поддават само естествените твърди зъбни тъкани,какъвто е емайлът на зъба.Възстановявания,като фасети,корони,композитни възстановявания (пломби) не се повлияват. Възможно ли е да се извършва избелване в домашни условия? Избелването в домашни условия става с помощта на индивидуално изработени безцветни шини, в които се аплицира избелващ гел. Носят се с продължителност от 2 до 4 часа дневно.
 • Как работи клиника VD DENT в условия на пандемия?
  Дентално студио VDDENT продължава да се грижи за своите пациенти с всички необходими предпазни мерки, а записваните часове са с по-дълга продължителност, за да се избегне среща и струпване на пациенти. #staysave
 • Силанти
  Какво представляват? материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини (фисури) на детските зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой Кога е най-добре да се силанизират зъбите на детето? Желателно е да се направи непосредстено след появата на зъба в устата, тъй като тогава зъбите са най-податливи на развитие на кариес. Има ли болка при силанизирането? Процедурата е неинвазивна, тъй като не се отнема никаква част от твърдите зъбни тъкани и по тази причина липсва всякакъв дискомфорт Каква гаранция има, че след поставянето на силанти няма да се появи кариес? При екзактно изпълнена процедура рискът се редуцира почти до 100%.
 • Най-често задавани въпроси след екстракция на зъб:
  Мога ли да изплаквам и да плюя? В първите 24 до 48 часа след интервенцията - не, след това внимателно. Мога ли да пуша? Не е желателно поне в първите 24 часа. Мога ли да пия топли и газирани напитки? Желателно е да се избягват първите 24 до 48 часа. Как да си мия зъбите? Почистването става както обикновено с четка и малко количество паста, но без да се засяга оперативното място. Каква храна да приемам? Препоръчително е да е течно-кашава и студена в първите 4-5 дни, след това може постепенно да се приема и по-твърда, но с повишено внимание към хирургичната рана. Задължително се избягват ядки и семена (чия, сусам и др.) и други подобни продукти, които могат трайно да попаднат в оперативното място и да предизвикат локално възпаление.
 • Профилактика
  През колко време е редно да се извършват профилактични прегледи? Препоръчително е да се извършва контрол на около 6-8 месеца, за да се предотврати появата на нови патологични процеси в устната кухина или да се третират вече появили се в ранен стадий минимално инвазивно. Защо трябва ли да се използва конец за зъби? При стандартното почистване с четка за зъби е почти невъзможно да се достигнат плътните междузъбни пространства и често там се задържа голямо количество плака, което води до хронично възпаление на венеца и развитие на кариес на контактните повърхности на зъбите На колко време е необходимо да се сменя четката за зъби? Препоръчително е да се сменя с нова на всеки 3 месеца, тъй като след този период от време, влакната се деформират и стават неефективни в отстраняването на зъбната плака. Зависи ли качеството на почистване от силата на натиска при четкане? Упражняването на прекомерна сила при почистване не дава по-добри резултати, а напротив може да доведе до травматично увреждане на венците и клиновидни дефекти на зъбите. Правилната техника и продължителност са основните фактори, които гарантират свободни от плака зъбни повърхности. Какво е “клиновиден дефект” на зъба? Това е изтъняване на емайла в шиечната област, вследствие на механични фактори (например усилен натиск при четкане), което води до чувствителност в областта и прави зъба по-малко устойчив на риска от развитие на кариес.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

 • Facebook
 • Instagram
bottom of page