top of page

КАКВО Е ПАРОДОНТИТ / причини и симптоми, част 1

Updated: Feb 28, 2021

За най-разпространеното заболяване на венците и зъбите ни разказва Д-р Деница Георгиева, лекар по дентална медицина от екипа на дентално студио VD Dent.КАКВО Е ПАРОДОНТИТ?

Пародонтитът е по-познат сред хората като пародонтоза. Среща се често при над 30 годишна възраст, но може да се наблюдава и при деца и подрастващи. Разпространението на заболяването се увеличава с възрастта.

Пародонтитът представлява хронично инфекциозно заболяване, което засяга зъбодържащия апарат, венците и костта около зъбите.КАКВО ПРИЧИНЯВА ПАРОДОНТИТ?


Пародонтитът се определя като многофакторно заболяване.

Основният фактор за възникването и развитието му е присъствието на микроорганизми в устната кухина, които „живеят“ в зъбната плака и зъбния камък. Зъбната плака (дентален биофилм) е мека, лепкава структура, която се отлага по зъбите и може лесно да бъде почистена с четка. Състои се от микроорганизми, хранителни остатъци и отлющени клетки на организма. С времето плаката „узрява“ и става все по-здраво свързана със зъбната повърхност. Съставът на слюнката от своя страна съдържа минерали (различните хора имат различно количество минерали в слюнката, фактор, който дава отражение върху количеството и времето за натрупан зъбен камък), които се отлагат също в плаката и така тя минерализира като се превръща в зъбен камък. Непочистената плака минерализира за 48 часа, а образувалият се зъбен камък вече не може да бъде почистен с четка. Основен фактор, който води до по-бързото натрупване на зъбен камък е неподдържането на добра орална хигиена.Пушенето също допринася за развитието на пародонтит въпреки, че кървенето липсва или е в малка степен, тъй като тютюнопушенето потиска правилното кръвоснабдяване на тъканите около зъба.Други фактори, които действат върху развитието на пародонтита са стресът и придружаващизаболявания, които намаляват имунитета (диабет, СПИН). Съществуват и фактори като неточни пломби и коронки с ръбове, които задържат бактериална плака и водят до възпаление. Наличието на кариеси, неправилна подредба на зъбите и проблеми със захапката благоприятстват за по-лесното натрупване на зъбна плака и зъбен камък.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ И ВЪЗМОЖНИТЕ УСЛОЖНЕНИЯ?

Преди да се назначи подходящо лечение, трябва дентален лекар да установи наличието на пародонтит. По преценка на лекуващия стоматолог се прави панорамнарентгенография, за да се установи дали има костна загуба. Въпреки, че пародонтитът може да протича без всякакви явни сигнали, има и такива, които могат да привлекат вниманието ви и да ви предупредят за това заболяване.

Такива са: - леснокървящи венци при миене на зъбите; - зачервени и оточни венци; - наличие на пародонтални джобове; - лош дъх; - отдръпване на венеца и оголване на зъбите; - подвижни зъби; - промяна в разположението на зъбите.

Д-р Георгиева съветва, в случай че имате някой от изброените симптоми да не ги пренебрегвате и да посетите незабавно вашия дентален лекар.

Много хора смятат, че кървенето на венците при миене на зъбите е нещо нормално и не носи никакви поводи за притеснение. Това съвсем не е така. Кървенето, независимо дали е провокирано или спонтанно, е един от основните признаци на възпаление. За маркер за степента на развитие на инфекциозен процес се счита честотата, с която се провокира кървене след миене на зъбите или консумиране на твърда храна.

Други симптоми на възпалението са оточни и зачервени венци. Подуването оформя венечен джоб между венеца и зъба, в който се събира още плака. Възпалението се разпространява в тъканите и костта и с времето се оформят пародонтални джобове с различна дълбочина.

Усещането на лош дъх в устата най-често се дължи на лоша орална хигиена и задържане на плака и хранителни остатъци около зъбите. Докато бактериите разграждат остатъците от храна в устата ви, те отделят газове с неприятна миризма, причинявайки лошия дъх.

Венецът започва бавно и постепенно да оголва съответните зъби, при което шийките на зъбите и корените стават видими. Зъбите изглеждат удължени и по-големи.ЗАЩО ЗЪБИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ КЛАТЯТ?

Когато плаката е в пряк контакт с венеца, на практика и бактериите са в контакт с него като „поддържат“ едно непрекъснато хронично възпаление. Бактериите водят до възникване на имунна реакция в организма, като атакуват поддържащите структури на зъба и заобикалящата го кост. Зъбите губят своята опора, разклащат се и впоследствие падат.

С прогресиране на пародонтита напредва и загубата на съединително-тъканните влакна, които придържат зъба към челюстта. Започва неговото разклащане или преместване. Пространството между зъбите става по-голямо и лесно попадат остатъци от храна, които са трудни за почистване.


Ако не бъде предприето навременно и адекватно лечение на пародонтита, той се задълбочава и води до постепенна загуба на зъбите.
Comments


bottom of page